ponedeljak , 4 марта 2024
Početna / Vesti / Piće posle 22 sata samo uz ličnu kartu
infom.rs

Piće posle 22 sata samo uz ličnu kartu

 

U većini gradova sveta maloletnici ne borave u barovima posle nekog vremena i na tome radim zajedno sa ministrima Nebojšom Stefanovićem i Rasimom Ljajićem. Da bi to profunkcionisalo, mora se omogućiti obezbeđenju u tim objektima da gostima traže ličnu kartu, rekao je gradski menadžer Goran Vesić, dodajući da će ovu odluku pozdraviti svi roditelji, pa i mladi kada sazru.

On je u intervjuu za „Blic” najavio novi gradski prevoz do Ikee, ali otkrio i zbog čega Beograd tako uporno poredi sa Barselonom.

– Barselonu su krajem prošlog veka sređivali istim redom kao i mi Beograd. Najpre su sa obale izmestili svu industriju i uredili je i iskoristili, dok mi sada silazimo na reke. Zatim su napravili pešačke zone, obnovili fasade i, shvativši da grad mora da ima nešto specifično, izradili plan muzeja. Kod nas bi Muzej grada mogao da počne da se gradi krajem 2018. godine, dok republika završava Narodni i Muzej savremene umetnosti. Kompletna pešačka zona mogla bi da bude završena 2020. godine – počinje priču Goran Vesić.

Budući da Barselona ipak ima metro u centru grada, Vesić kaže da postoji način da se to u Beogradu nadoknadi uvođenjem tramvaja kroz Kralja Milana. Ta bi linija išla od Slavije, preko Trga republike, zatim kroz planiranu Ulicu kulture (Vasina), preko Studenstkog trga i onda levo i desno – Pariskom i Tadeuša Košćuška.

– To ne znači da odustajemo od metroa, naprotiv. Uveren sam da bi gradnja mogla da počne za dve, tri godine – rekao je Vesić.

On ističe da bi iz Katalonije mogla da se primene rešenja za podzemni parking u jednom nivou, kakvi postoje ispod velikih bulevara u Barseloni. Takav bi sledeće godine mogao da nikne u Ulici kneza Miloša.

– Procenjujemo da bi ispod kolovoza moglo da se napravi oko 400 parking mesta, duplo više nego što ih je sada na trotoarima. Isto ćemo jednog dana uraditi sa Bulevarom kralja Aleksandra, Njegoševom, Takovskom, Ulicom cara Dušana. Za te projekte finansijska konstrukcija može da se zatvori jer ćemo, po ugledu na Barselonu, građanima ponuditi zakup parking mesta na 30 godina, za oko 20.000 evra, koliko bi ih manje-više koštalo i da tri decenije zakupljuju garažu – rekao je gradski menadžer.

Govoreći o mogućnosti da Stari savski most bude negde premešten, on je istakao da je jedna od ideja da se on postavi između novobeogradskih blokova i Ade Ciganlije, mada bi u tom slučaju morao da se produži.

– Opet, možda ga prebacimo na Lido ili ostavimo u centru grada. Bez obzira na to, mislim da bi u skorije vreme trebalo da se napravi pešačko-biciklistički most između blokova i Ade Ciganlije. U planu su i most sa pasarelom od Kalemegdana do Beton hale i gondola Ušće–Kalemegdan. Beograd morate stalno da ulepšavate, jer on živi od turizma, koji je privredna grana koja najbrže raste – rekao je Vesić.

Kada je reč o sprovođenju Zakona o stanovanju, on je naglasio da je zakon usvojen i da su u toku obuke upravnika. Kako je naglasio, prinudni upravnik postojaće samo u zgradama koje nemaju skupštinu stanara, a takvih je oko 10.000 u gradu.

Vesić je najavio i da će Beograđane do Robne kuće Ikea prevoziti nova linija javnog gradskog prevoza koja će kretati sa Bežanijske kose. Vozila će ići na svakih 20 minuta trasom: Bežanijska kosa – Srđana Aleksića – Nedeljka Gvozdenovića – Dr Huga Klajna – Marka Čelebonovića – Nikole Dobrovića – Tošin bunar – Bulevar Zorana Đinđića – Španskih boraca – Bulevar Arsenija Čarnojevića – Gazela – Bulevar Franša dEperea – Stefana Prvovenčanog – auto-put – petlja kod Tranšpeda – interna saobraćajnica – Ikea.

– Ikea je poseban primer kako treba privlačiti investicije. Umesto da plate naknadu za gradsko građevinsko zemljište, dali smo im mogućnost da investiraju u infrastrukturu. Umesto šest miliona evra, uložili su deset – rekao je Vesić i najavio dolazak još jedne velike kompanije na prostor pored Ikee.

Gradski menadžer je rekao i da je planirano da na mestu bivšeg Generalštaba bude spomen-kompleks, spomenik Stefanu Nemanji i postavka posvećena ne samo Nemanjićima već i čitavom srpskom srednjem veku.

– Ta postavka možda jednog dana preraste u muzej. Mada da bi se to desilo, trebalo bi da se preuzmu eksponati iz brojnih muzeja. Još jedan predlog je da se u tom kompleksu podigne i spomenik despotu Stefanu Lazareviću koji je Beograd proglasio prestonicom – kaže gradski menadžer.

Kako je naglasio, saobraćajci u belim uniformama pored nove fontane na Slaviji nisu njegova, već ideja ministra Nebojše Stefanovića, odnosno „doprinos MUP-a ulepšavanju grada”.

Govoreći o gradskim izborima, Vesić je istakao da ovoj gradskoj vlasti mandat ističe u martu iduće godine, a o tome kada će biti izbori, ne odlučuje Skupština grada.

– Već sam jednom bio u politici, sada sam drugi put, u politici se nikada ne zna koliko ćete dugo biti. Sada sam u prilici da nešto uradim za ovaj predivan grad i trudim se da je iskoristim. Suština je da volim ovaj posao i volim Beograd – rekao je Vesić.

Preporuka

Kardjordje oštećen protiv Vojvodine

Nema samo na terenima muškog fudbala u Srbiji velikih propusta sudija. Tako je bilo i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *