petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Japan darivao KBC Dragiša Mišović

Japan darivao KBC Dragiša Mišović

 

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, državni sekretar Ministarstva zdrvlja Meho Mahmutović, ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara i direktor KBC „Dr Dragiša Mišović – Dedinje” prisustvovali su danas uručenju donacije japanske vlade ovoj medicinskoj ustanovi.

Vlada Japana obezbedila je sredstva za nabavku medicinske opreme kao podršku zdravstvenoj zaštiti nakon velikih poplava u Srbiji 2014. godine. Donaciju u vrednosti od oko 100.000.000 dinara dobilo je sedam zdravstvenih ustanova u Srbiji, a KBC na Dedinju je dobio endoskop i ultrazvuk.

Nikodijević je izrazio zadovoljstvo što jedna od najboljih bolnica u Srbiji nastavlja da se modernizuje.

– U naše zdravstvo godinama nije ulagano i jedan od prioriteta Grada Beograda i Vlade Srbije jeste upravo zdravstvena zaštita jer se kvalitet života građana, između ostalog, meri i dostupnošću i kvalitetom zdravstvene zaštite. Mi smo opredeljeni da i dalje ulažemo u zdravstveni sistem u Beogradu, pa će u ovoj i narednoj godini biti desetak novih zdravstvenih ustanova na teritoriji Beograda. Želimo da zdravstvena zaštita bude podjednako dostupna svim građanima i da njen nivo bude visok – istakao je Nikodijević.

On je podsetio da je nedavno otvorena nova zdravstvena stanica u Malom Mokrom Lugu, kao i u naselju Stepa Stepanović i Jajincima. Uskoro će, dodao je Nikodijević, biti otvoren dom zdravlja na Labudovom brdu, a sledeće godine je u planu projektovanje i proširenje doma zdravlja u Obrenovcu i zdravstvene stanice u Ugrinovcima.

– U svemu ovome neophodno je da imamo i pomoć prijatelja jer mi nismo dovoljno bogata zemlja da možemo sve sami da platimo. Zbog toga su nam ovakve donacije veoma važne – naglasio je Nikodijević i zahvalio ambasadoru Takahari, Vladi i narodu Japana na nesebičnoj pomoći. On je napomenuo da je Srbija kroz različite projekte poslednjih 20 godina dobila više od 500 miliona evra donacija od Vlade Japana.

Ambasador Đuići Takahara rekao je da su zdravstvo i medicinska nega jedan od sektora kojima Japan pridaje značaj u kontekstu podrške ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije.

– Endoskopi, ultrazvučni aparati i rendgenski sistem proizvdeni primenom japanske tehnologije su ovim projektom isporučeni zdravstvenim institucijama u različitim delovima Srbije i očekuje se da će kvalitet zdravstvenih usluga biti poboljšan. Ova oprema je proizvedena u oblastima pogođenim velikim zemljotresom u istočnom Japanu 2011. godine. U to vreme narod Srbije je nesebično ponudio podršku, veliki broj humanitarnih događaja je ovde bio organizovan kako bi se obezbedila finansijska podrška i kako bi se ohrabrili ljudi u razorenim oblastima Japana – naglasio je ambasador.

Mahmutović je istakao da je saradnja Ministarstva zdravlja Srbije i Vlade Japana intenzivirana i da su zdravstvene ustanove u našoj zemlji dobile kvalitetnu opremu poslednje generacije. On je dodao da je odnos Srbije i Japana primer dobre prakse i saradnje i da je pomoć koju je dobilo sedam zdravstvenih ustanova, u vrednosti od 100 miliona jena, značajna jednokratna pomoć za sistem zdravstva Republike Srbije.

Doktor Šćepanović je rekao da ova donacija ima veliku vrednost ne samo za bolnicu, već pre svega za pacijente jer je ona odmah u primeni.

– Dobili smo dva vrhunska aparata sa posebnom tehnologijom. Osim opreme neophodno je imati i sposobne kadrove. Mi na drugi način ne bismo mogli da dođemo do ove opreme, tako da sam veoma srećan što su prepoznali našu bolnicu, gde ovakvi aparati odmah mogu da dobiju svoju primenu – naglasio je Šćepanović.

On je ovom prilikom ambaasadoru Takahari uručio plaketu u znak zahvalnosti.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *