petak , 19 априла 2024
Početna / Poljoprivreda / PSSS obradila 3500 uzoraka

PSSS obradila 3500 uzoraka

 

Tokom prethodna tri meseca u laboratoriji Poljprivredne savetodavne i stručne službe Mladenovac (PSSS) obrađeno je preko 3.500 uzoraka poljoprivrednog zemljišta.

Ovo je prva godina rada savremene laboratorije u Mladenovcu, dok su se prethodnih godina analize primale u Mladenovcu, a obavljale u susednim laboratorijama van našeg grada.

Na završetku prvog tromesečnog ciklusa analize poljoprivrednog zemljišta, Gordana Dimitrijević Bjeličić, član Veća zadužena za poljoprivredu, obišla je zaposlene u laboratoriji sa kojima je razgovarala o radu laboratorije i rezultatima dobijenih analiza.

Kako nam je rekla Violete Veličković, šef laboratorije i Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo, rađena je kompletna analiza zemljišta na sve ključne parametre. Ona je istakla da je najviše uzoraka obrađeno sa teritorije naše opštine i to sa parcela u Velikoj Krsni, Kovačevcu, Jagnjilu, Duboni, Šepšinu,Koraćici, Markovcu i Međulužju.

alt Rezultati pokazuju da je više od 80 odsto kiselog zemljišta što znači da je nužno uraditi kalcifikaciju zemljišta jer je upravo je PH vrednost jedan od parametara značajnih za plodnost zemljišta. Možemo mi da unesemo bilo koju formulaciju đubriva ali biljka neće to da prihvati jer je koči PH vrednost za pun rast i razviće.

U našim preporukama će pisati da poljoprivrednici prvo moraju da urade kalcifikaciju njive jer se tako ne povećava samo PH vrednost zemljišta nego i struktura, što znači da se njive, između ostalog, i lakše obrađuju.

Kada se uradi analiza zemljišta, istovremeno se rade i preporuke za setvu za šest ratarskih kultura, isto se radi i u voćarstvu i sve se šalje na kućnu adresu. Na dopisu koje poljoprivrednik dobije od PSSS-a stoji i preporuka da se pre konačne odluke za odabir kulture koja će se sejati, još jednom posavetuju sa savetodavcima iz PSSS-a rekla je Veličkovićeva i najavila da će se sledeći ciklus analiza raditi početkom oktobra, posle skidanja useva, odnosno žetve i berbe kukuruza i voća.

altDragana Stojiljković, diplomirani inženjer ratarstva, kaže da se u laboratoriji rade analize makroelemenata, konkretno ph vrednost, količina azota, vlažnost, fosfor, kalijum, humus i kalcijum karbonat.

Preporuke se daju za sve parametere, kako za organska tako i za mineralna đubriva. U ovom ciklusu smo radili analize koje su subvencionisane od Ministarstva poljoprivrede, odnosno bile su besplatne. Poljoprivrednici su imali pravo na besplatne analize sa deset katastarskih parcela što je važilo samo za registrovana gazdinstva. Važno je napomenuti da je jedan od uslova za dobijanje državnih podsticaja da svako ima urađenu agro hemijsku analizu zemljišta za koje aplicira za subvencije, kako za podizanje zasada voća tako i za druge ratarske kulutre.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *