petak , 19 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Otvoren sajam knjiga trajaće do 29. oktobra

Otvoren sajam knjiga trajaće do 29. oktobra

Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić prisustvovala je juče otvaranju 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga koji su zvanično otvorili austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović.

U fokusu ovogodišnjeg sajma knjiga, koji traje do 29. oktobra, jeste savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstavljaju se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Ivona Jevtić rekla je da je ovogodišnji moto sajma „Ključ je u knjigama” i preporučila deci da se više edukuju jer na raspolaganju imaju informacije na svakom koraku.

– Naš sajam knjiga je možda drugi u Evropi, posle frankfurtskog, što je zapravo pravi ključ. U fokusu ovogodišnjeg sajma je savremena književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstavljaju se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Beogradski sajam knjiga je prilika da se još jednom podsetimo istinskih vrednosti i knjizi damo značaj koji zavređuje. Posetiocima je predstavljeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz ove četiri države, od čega, zahvaljujući saradnji sa Sajmom knjiga u Frankfurtu i Glavnim udruženjem austrijskih knjižara, premijerno čak 350 naslova – rekla je Ivona Jevtić i dodala da je ovaj sajam prošle godine posetilo 190.000 ljudi.

Počasni gost sajma Gaus rekao je da za bogatstvo glasova i zvukova savremena književnost na nemačkom jeziku ima da zahvali upravo činjenici da ne postoji jedna obavezujuća i uzorna norma, već nekoliko različitih varijanata standardnog jezika, ali da razlike ipak nisu toliko velike.

– Srećan sam što mogu da čitam knjige autora iz Bazela ili Kelna i što isto tako na mojim knjigama u knjižarama u Lucernu, Vaducu ili Lajpcigu nema napomene „prevedeno s austrijskog” – istakao je Gaus.

Akademik Miro Vuksanović rekao je da je na srpskom jeziku nastala velika književnost, koja traje ceo milenijum, a imala je neponovljivog narodnog pesnika i pripovedača, imala je i ima odlične pisce i okuplja 500.000 reči.

– Naš sajam, kao savršena opšta smotra odbrane jezika, kao knjiga otvorena za čitanje što je njen jedini život, tako je otvoren – naveo je Vuksanović.

Sajam knjiga prostire se na više od 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, a od 25. do 29. oktobra na Beogradskom sajmu će se takođe održati 48. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market”.

Školski dan 62. sajma biće četvrtak, 26. oktobar.

Međunarodni sajam knjiga će do 29. oktobra pod sloganom „Ključ je u knjigama” okupiti oko 500 direktnih izlagača, od kojih 50 iz inostranstva.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, sedmo prolećno kolo

Sve se više zakuvava prvenstvena trka u okviru Prve beogradske lige grupa C. Kao lideri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *