utorak , 23 априла 2024
Početna / Vesti / Beograd predvodi pametne gradova

Beograd predvodi pametne gradova

Gradski menadžer Goran Vesić učestvuje danas na forumu pod nazivom „Serbiacashless Forum”, koji se održava u hotelu „Metropol”, sa osnovnim ciljem da se ukaže na značaj „pametnih gradova”, finansijske pismenosti i bezgotovinske ekonomije. U okviru foruma, prvog u jugoistočnoj Evropi koji organizuje kompanija „Visa”, održava se sedam panela na kojima će se izneti ideje i razmeniti mišljenja o ovim pitanjima.

Goran Vesić je ovom prilikom istakao da je Grad Beograd podržao organizaciju foruma jer jednako „pametni” treba da postanu i škole i gradovi iako mnogim građanima to izgleda kao daleka budućnost.

– „Pametni gradovi” su nešto čemu svi težimo i to će se desiti veoma brzo kako u Beogradu tako i u drugim gradovima u Srbiji. Pod ovim terminom podrazumeva se čitav niz aplikacija i aktivnosti koje olakšavaju život građanima, kako bi mogli brže da dođu do dokumenata, dobiju obaveštenja i učestvuju u procesima – istakao je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da je Beograd već neke stvari pokrenuo. Primeri za to su „Bg portal” aplikacija, posredstvom koje građani u svakom trenutku mogu da vide gde su radovi u gradu, kao i aplikacija „Beograđanin”, gde građani mogu da predlažu aktivnosti i akcije, ali i da glasaju i tako učestvuju u donošenju odluka. Takođe, u okviru Direkcije za građavinsko zemljište i izgradnju Beograda prošle godine implementiran je projekat zahvaljujući kojem svaki građanin jednim klikom preko interneta može da sazna šta može da se gradi na određenoj lokaciji, kakvi su urbanistički planovi i šta je predviđeno. Vesić je precizirao i da „Parking servis” ima čitav niz aplikacija, „Bus plus” takođe, a značajan doprinos daje i Naučno-tehnološki park, koji je grad zajedno sa Ministarstvom prosvete aktivirao i koji danas ima 54 kompanije sa više od 560 IT inženjera.

– Projekat uređenja grada osmišljen je tako da se i u tom segmentu ostvaruje komunikacija sa građanima. Verujem da će sve ovo biti naša budućnost i dobro je da čujemo i iskustva drugih gradova. Očekuje nas mnogo projekata. Primera radi, kroz javno-privatno partnerstvo za javnu rasvetu biće postavljene nove kamere, a stubovi za „wi-fi” koristiće se za dobijanje brzih informacija o vozilima javnog prevoza. Sve će se to nadalje razvijati – naglasio je Vesić.

Gradski menadžer se osvrnuo i na bezgotovinsko plaćanje, koje je jedan od prioriteta države, ali koje nažalost javna uprava nije dovoljno pratila. Tek je ove godine, dodao je Vesić, prvi put uvedeno plaćanje korišćenja garaže karticama. Koliko za to ima zainteresovanih govori podatak da u garaži na Obilićevom vencu za svega nekoliko meseci od otvaranja korišćenje kartica već je „stiglo” do 35 odsto.

– Beograd će do kraja godine početi da koristi beskontaktne platne kartice u javnom prevozu a u narednih mesec dana predstavićemo posebne kartice namenjene određenim slojevima stanovništva. Zbog svega toga ovo su prilike da se čuje šta radi Beograd, da se steknu nova iskustva i da idemo u korak sa razvijenijim gradovima – ocenio je Vesić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je da u našem obrazovnom sistemu ne postoji kategorija koja se bavi finansijskom pismenošću dece, zbog čega su ovakvi forumi važni. Komapanija „Visa” našla je svoj interes, ali i društvenu odgovornost da bude partner državi u ovom poslu.

– Finansijska pismenost će se učiti kroz razne predmete, a deca će dobijati znanja koja su im važna za dalji život i sticanje veština. Očekujemo njihovu pozitivnu reakciju jer su modeli implementacije video-igrice i njima pristupačni načini, i to od najranijeg uzrasta – rekao je Šarčević.

Forum je okupio brojne stručnjake i predstavnike državnih institucija, a gradski menadžer je uzeo učešće na panel diskusiji „Pametni gradovi – Bezgotovinska ekonomija”. Ova sesija posvećena je konceptu pametnog grada i uticaju sveprisutne digitalizacije. Predstavnici javnog i privatnog sektora razmenili su iskustva dosadašnje i vizije o budućoj saradnji.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *