sreda , 24 априла 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Molba privatnim vrtićima

Molba privatnim vrtićima

SEKRETARIJAT za obrazovanje i dečiju zaštitu, zamolio je vlasnike privatnih predškolskih ustanova, da umanje cenu za polovinu kada deca ne idu u obdanište, kao što je to slučaj u državnim vrtićima. Praksa je da privatnici, bez obzira na to da li dete ide ili ne ide u obdanište naplaćuju punu cenu, a opravdanje za to je, kažu, tržište.

Kako ističu nadležni, ovaj apel je upućen pošto se najveći broj primedaba roditelja odnosi na uvećane račune, kada mališani izostaju iz vrtića. Na sastanku u Sekretarijatu predstavnicima privatnih predškolskih ustanova predočena je ova mogućnost i upućena molba da prihvate način obračuna kao u državnim vrtićima, kako bi se bar donekle olakšalo roditeljima.

– Pošto je reč o privatnom sektoru ne možemo nikog obavezati bilo kakvom odlukom – navode u Sekretarijatu. – Nekima to odgovara i prihvatili su, dok drugi smatraju da im ugrožava poslovanje. Roditelji treba da se pre upisa dece dobro raspitaju i saznaju gde se ne obračunava puna cena.

I pored apela, sudeći po reakciji iz Udruženja privatnih vaspitača, malo je onih koji će na molbu odgovoriti konkretnim potezom. Prema rečima Duške Tasić, predsednice ovog udruženja, privatna obdaništa posluju po tržišnim zakonima.

– Od roditeljskih uplata podmirujemo sve potrebe, od ishrane, dodatnih aktivnosti, zakupa prostora, plata – kaže Tasić. – Ako se objekat nalazi u centru, trećina rashoda ide na zakup. Želimo da izađemo u susret roditeljima, ali nemamo tu mogućnost svi kao državni vrtići. Neke ustanove imaju nižu cenu nego što je ekonomska u državnim vrtićima, tako da je tu već ukalkulisano umanjenje, pa računica pokazuje da deca borave u vrtiću gratis 40 dana godišnje.

Jedna od ustanova koja i bez apela nadležnih, od početka rada, umanjuje cenu za 50 odsto tokom odsustva je RSD „Bajka“. Direktorka ustanove Jasmina Dimitrijević ističe da je, osim kada su bolesni, cena umanjena i kada mališani izostaju zbog odmora.

 

Izvor: Novosti.rs

 

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *