sreda , 24 априла 2024
Početna / Vesti / Sećanje na žrtve saobraćajnih nezgoda
Šlep služba odnosi vozilo posle udesa.

Sećanje na žrtve saobraćajnih nezgoda

Međunarodni Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obeležen je danas u Starom dvoru otvaranjem izložbe „Trenutak menja sve“ i odavanjem pošte minutom ćutanja poginulima u saobraćjajnim nesrećama.

Gradski menadžer Vesić je rekao da grad sa svoje strane, izgradnjom saobraćajne infrastrukture, takođe i njenom modernizacijom i obnavljanjem daje svoj doprinos u pravcu veće bezebdnosti saobraćaja.

Vesić je precizirao da je izgrađeno 200 kilometara ulica, urađeno više najvažnijih i najprometnijih, ali i drugih saobraćajnica u samom grada i prilazima, ali i onih u Mladenovcu, Lazarevcu, Grockoj, kao i 11.500 kvadratnih metara trotoara.

– Planirani su veliki radovi u Kneza Miloša, Cara Dušana, Trgu Republike, 27. Marta i drugim deonicama što će doprineti bržem i sigurnijem saobraćaju u glavnom gradu Srbije – istakao je Vesić.

On je posebno ukazao na 156 zona oko škola, zona usporenog saobraćaja radi što veće bezbednosti učenika i ostalih učesnika u saobraćaju i na akciju „Đaci vas mole usporite pored škole“ i dodao da se mnogo očekuje i od novog zakona o bezbednosti saobraćaja.

Direktor policije Vladimir Rebić je rekao da je i ovo momenat da se zapitamo da li smo svi i koliko učinili da se poboljšaju uslovi i sveukupan ambijent koji će poboljšati bezebednost sapobraćaja.

– Broj poginulih i povređenih manji je nego što je bio prethodnih godina, ali niko ne može biti zadovoljan dok postoji ijedna žrtva saobraćajnih nesreća – naveo je Rebić.

Prema njegovim rečima, na putevima Srbije početkom 90-ih je bilo i 2.000 žrtava, da bi se taj broj sada smanjio na oko 600 godišnje.
Rebić je rekao da MUP radi sve u svojoj nadležnosti u tom pravcu, napominjući da su pooštrene kontole alkotestom, da se radi na smanjenju brzine, a da se napori ulažu i na obavezno vezivanje pojaseva.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević je navela da godišnje na putevima širom sveta pogine oko 1,5 milion ljudi, da se svakih šest sekundi desi jedna saobraćajna nezgoda, na svakih dva minuta život izgube tri osobe, na četri jedno dete.

Ona je ukazala da je potrebno da institucije i pojedinci, učesnici u saobraćaju, daju svoj doprinos kako bi se bezbednost povećala.

Prema njenim rečima, broj žrtava mopedista smanjen za 17 odsto, biciklista 20 odsto, a autobusima za 71 odsto, mladih za devet i pešaka za tri.

Generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev je naznačio da je saobraćaj povezao svet, doprineo razvoju društva ali i naveo da to nosi i mnogo odgovornosti.

On najavio i početak akcije, od ponedeljka 20. novembra, pregleda tehničke ispravnosti vozila uz poruku da je samo tehnički ipsravno vozilo bezbedno vozilo.

Kako je rečeno u 2016. godini bilo je 607 žrtava saobraćajnih nesreća u Srbiji, a oko 20.400 ljudi je povređeno u tim nesrećama.
Učesnici i organizatori obeležavanja Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ispred Starog dvora pustili su bele balone u znak sećanja na sve žrtve tih nesreća.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *