petak , 29 марта 2024
Početna / Vesti / Decembar i januar kroz Beogradsku zimu

Decembar i januar kroz Beogradsku zimu

„Beogradska zima”, tradicionalna novogodišnja manifestacija, počinje 1. decembra, a završava se krajem januara i to uz veliki broj programa i manifestacija za sve uzraste, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

– Ove godine Beogradsku zimu pripremamo kao nikada do sada, sa velikim brojem manifestacija. To radimo na vreme, naročito zbog ljudi u regionu koji sada donose odluku gde će provesti praznike. „Trg otvorenog srca” na Trgu republike počinje 1. decembra, kao i „Trg bajki” ispred Opštine Zvezdara. Imamo nekoliko noviteta, a to je Park budućnosti na Beogradskom sajmu, a to će biti kulturni, edukativni prostor za decu. Prvi put imamo bal za penzionere koji ćemo organizovati u UK „Vuk Stefanović Karadžić”. Veliki broj koncerata, predstava, događaja za decu na Tru republike i ispred TC „Rajićeva”, kao i na Kalemegdanu. Ispred Hrama Svetog Save biće prvi put organizovano Božićno seoce kod hrama – istakao je Mali i dodao da je ovaj program pravi potez za grad, sa ciljem da u Beograd dođe što veći broj turista, ali i da sugrađani na pravi način dočekaju Novu godinu.

Imaćemo, naveo je Mali, i četiri klizališta – na Adi Ciganliji, Trgu Nikole Pašića, Tašmajdanu i kod Muzeja savremene umetnosti.

Kako je naveo, 31. decembra na platou ispred Narodne skupštine nastupiće Aca Lukas i „Riblja čorba” sa pratećim bendom „Balkanika”. Željko Samardžić, grupe „Van Gog” i „Zana” nastupiće 30. decembra, dok će 29. decembra na Savskoj promenadi nastupiti „Ortodox celts” i „Ničim izazvan”.

– Novogodišnje manifestacije imaće humanitarni karakter. Kada krajem januara budemo predali izveštaj građanima o aktivnostima koje smo organizovali, deo prihoda ćemo izdvojiti u humanitarne svrhe, kao što smo uradili i prošle godine. Osim lepe novogodišnje rasvete, Beograd će brojnim događajima zasijati punim sjajem – naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, ove godine zabeležen je rekordan broj turista u Beogradu, više od 18 odsto veći broj turista za prvih devet meseci nego 2016. godine, više od 20 odsto veći broj noćenja. Očekujem, dodao je, da se taj trend nastavi i da se ova godina završi kao rekordna sa 800 miliona evra prihoda od turizma u Beogradu.

– Do 15. februara ćemo podneti izveštaj u vezi sa prihodima i rashodima sa ove manifestacije. Prema planu, očekujemo barem 20 odsto više prihoda nego prošle godine. Prošle godine je to bilo više od 20 miliona evra, a ove godine očekujemo mnogo veći broj turista. Većinu troškova, nakon konsolidacije javnih finansija, pokrivamo gradskim budžetom. Sve je transparentno i građani mogu na portalu javnih nabavki i CEBEF-a da vide koliki su troškovi – objasnio je Mali.

On je pozvao Beograđane, ali i ljude iz Srbije, regiona, Evrope da u Beogradu provedu novogodišnje praznike i zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi novogdišnje manifestacije.

Milenko Škarić iz Skymusic corporation izrazio je zadovoljstvo što je projekat „Future park” prepoznat i prvi put će ove godine biti organizovan na Beogradskom sajmu.

– U organizaciji sa Centrom beogradskih festivala pripremili smo svojevrsni park budućnosti koji će biti izgrađen na 6.000 kvadratnih metara. To je svet koji je danas u vrhu aktuelnosti kada su najmlađi u pitanju. Park je namenjen svim uzrastima i obuhvataće interaktivne igre, internacionalni gejming turnir, virtuelna realnost i drugo. Park će biti otvoren od 10 do 21 čas svakog dana od 15. do 24. decembra, u Hali 4 Beogradskog sajma – objasnio je Škarić.

Nastojatelj Hrama Svetog Save, arhimandrit otac Stefan Šarić zahvalio je gradonačelniku na pomoći u realizaciji događaja ispred ovog hrama.

– Božićno seoce će trajati od 4. do 28. januara i posebno je iz razloga što se u Beogradu organizuje prvi put. Grad Beograd i Opština Vračar nisu se nikada kao sada više angažovali za ovako nešto, od kada se zna u istoriji ovog novosagrađenog hrama – naveo je Šarić.

U okviru manifestacije „Beogradska zima”, od 25. do 28. decembra na Trgu republike biće održani „Muzički dani”, u okviru kojih će po danima biti raspoređeni određeni žanrovi – rok, hip-hop, elektro i pop.

Konferenciji u Starom dvoru su prisustvovali i izvođači koji će nastupiti u okviru novogodišnjeg programa – Aca Seltik, grupa „Ortodox celts”, Boris Bakalov, grupa „Ničim izazvan”, Zvonimir Đukić Đule, „Van Gog”, Željko Samardžić, Bora Đorđević, Sanja Ilić, „Balkanika”, Zoran Živanović Žika, grupa „Zana”, kao i Minja Subota. Oni su pozvali sugrađane iz zemlje i regiona da posete Beograd u vreme novogodišnjih praznika i izrazili nadu da sve posetioce očekuje dobra zabava.

Preporuka

Beogradska zona, četvrto prolećno kolo

Danas su odigrane samo dve utakmice Beogradske zone u okviru četvrtog prolećnog kola. Datum | …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *