petak , 19 априла 2024
Početna / Vesti / Grockoj 57 kilometara

Grockoj 57 kilometara

Gradski menadžer Goran Vesić i član Gradskog veća Stevo Tatalović obišli su danas naselje Umčari, gde je u toku asfaltiranje Beogradske ulice u pravcu prema naselju Pudarci, u dužini od 3,3 kilometra. Obilasku radova prisustvovali su predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i predsednik Skupštine opštine Stefan Dilberović, kao i brojni građani oba naselja.

Gradski menadžer je istakao da će ove godine u Grockoj biti asfaltirano 57 kilometara puteva, u koje je uloženo oko pet miliona evra, i oko 70 kilometara atarskih puteva.

– U ovom trenutku se u Grockoj radi više od sedam kilometara različitih ulica i puteva, što samo pokazuje koliko nam je važno da se razvijaju prigradska naselja. Grad Beograd samo preko Direkcije za građevinsko zemljište ulaže četiri puta više novca godišnje u prigradska naselja nego što je to bilo ranije. Poslednje četiri godine je ulagano oko 420 miliona dinara godišnje, a u prethodnom periodu oko 100 miliona dinara godišnje, i to je bez „Beograd-puta” i drugih naših preduzeća, koja su takođe povećala ulaganja u prigradska naselja, zasigurno četiri do pet puta – istakao je Goran Vesić.

On je podsetio da je u razgovoru sa građanima dogovoreno da se sledeće godine uradi zamena cevovoda, koji je već u planu Direkcije za građevinsko zemljište.

– Radi se o pravcu Pudarci–Umčari u dužini od tri kilometra, biće postavljene nove cevi, a opština će aktivirati fabriku za preradu vode, što znači da će ovaj kraj u narednih godinu do godinu i po dana prvi put imati stabilno vodosnabdevanje. Oni se snabdevaju iz bunara i zaslužuju da imaju kvalitetnu vodu. To je rešenje samo dok ovde ne stigne vodovod Makiš–Mladenovac, što je projekat koji smo mi obnovili. Uspeli smo ove godine da izgradimo osam kilometara vodovoda od Zučke kapije do Kaluđerice, sada spajamo Kaluđericu, Leštane, Boleč, Vinču i Ritopek, a kada to budemo završili onda su na redu Pudarci, Sopot, Đurinci, Umčari i onda završavamo u samom rezervoaru Rajkovac u Mladenovcu. Očekujemo da do 2021. godine završimo taj projekat kako bi čitav južni deo Beograda konačno dobio stabilno vodosnabdevanje i kvalitetnu vodu – kazao je gradski menadžer.

Vesić je istakao da se radi o velikim projektima koji pokazuju da istu vrednost imaju građani koji žive u Umčarima kao i oni koji žive na Terazijama, podvukavši da su ovi delovi grada u prošlosti bili nepravedno zapostavljeni.

– Svi moraju da imaju put, kanalizaciju, vodovod i javni prevoz, ostalo je stvar toga gde se ko nalazi, gde je bolje voćarstvo, turizam, negde je bolje graditi hotele, ali ovo moraju da imaju svi. Svi mi, vlada, grad i opština, ostvarujemo jednu politiku koja se sprovodi u državi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu. Zato Beograd u ovom trenutku ima više od 1.100 aktivnih gradilišta, a u narednih sedam do deset dana izdaćemo građevinske dozvole za milioniti kvadrat, što je rekord u poslednjih 20 godina u Beogradu. Od tog novca, koji plaćaju investitori koji grade, rade se putevi, kanalizacija i zbog toga i mi imamo novca da sve ovo radimo – kazao je gradski menadžer.

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović istakao je da je Grocka danas veliko gradilište i da na putevima ove opštine trenutno radi ukupno 57 različitih mašina.

– Put na kome smo danas nije obnavljan 47 godina i građani to znaju da cene. Takođe, danas mnogo brže rešavamo i druge vitalne probleme građana, dobiće tehnički ispravnu vodu za piće, rešili smo protivgradnu odbranu, izgradili više od 70 kilometara atarskih puteva, asfaltirali oko 65 kilometara i mnogo toga što se ne pamti decenijama unazad. Pred nama je još mnogo posla, građani od nas mnogo očekuju, ali zajedno, u saradnji sa Gradom Beogradom, dostići ćemo sve postignute ciljeve – kazao je Simonović.

Preporuka

Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira Vojinovića

U Svečanoj sali GO Zvezdara održana je promocija knjige Sveta Gora i Svetogorci, autora Slavomira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *