utorak , 16 априла 2024
Početna / Vesti / Znatno unapredjen rad javnih preduzeća

Znatno unapredjen rad javnih preduzeća

Odgovorna politika sa republičkog nivoa se prenosi i na gradski jer oba budžeta pokazuju upravo ono što jeste karakteristika gradske i republičke vlasti, a to je domaćinsko poslovanje, rekao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević gostujući na TV Studio B.

On je podsetio da je u prethodnom periodu Grad Beograd neodgovornom politikom doveden do bankrota.

– Mnogi su pokušali da izvrše relativizaciju toga uvodeći pojam javnog duga koji niko ne osporava, ali namerno želeći da zapostave termin ukupni dug. Grad  Beograd je bio zadužen kako po osnovu kredita tako i po osnovu zaduživanja javno komunalnih preduzeća i gradskih opština. Kada se sve to sabere, Grad je 2013. imao 1,2 milijarde evra duga. Mi smo odgovornom poltikom, racionalizacijom, štednjom i bez novog zaduživanja uspeli da taj dug smanjimo na 547 miliona evra. Nismo uzeli nove kredite, a isplatili smo skoro 60 miliona evra kamata. Kada govorite o javnom dugu, onda zapostavljate kamate, dugovanja javnih preduzeća i sakrijete dugovanja gradskih opština, a samo kamate na kredite koje je podigla prethodna vlast iznose 250 miliona evra – istakao je Milosavljević.

On je podsetio da poslovna politika gradskih javnih preduzeća podrazumeva odgovorno ponašanje i sistem efikasnog poslovanja.

– Na primer dobit JKP „Gradska čistoća” 2013. godine je bila 33 miliona dinara, a 2016. dobit je 952 miliona. Ovo preduzeće je 2013. godine uzimalo kratkoročne pozajmice da bi zaposlenima isplatila zarade. Tada su uzeli kredit od pet miliona evra da bi kupili i ugradili podzemne kontejnere koji su propali u roku od dva meseca. Samo sa ova dva podatka može se videti koliko se neodgovorno poslovalo – rekao je Milosavljević.

On je dodao da celokupnom reformom svih javnih preduzeća i uvođenjem principa da nema nepotrebnih troškova ovo preduzeće postalo je likvidno, redovno izmiruje svoje obaveze i pravi velika investiciona ulaganja.

– U poslednje tri godine kupljeno je 91 komunalno vozilo, postavljeno 4.500 nadzemnih kontejnera, ušlo se u rekonstrukciju loših podzemnih kontejnera, postavljaju se reciklažna dvorišta. Ovo je primer kako jedno javno komunalno preduzeće može da se stavi u funkciju koju obavlja – istakao je Milosavljević.

Kada je u pitanju JKP „Vodovod i kanalizacija”, ono je 2103. godine imalo dobit od 5,8 miliona, a 2016. od 510 miliona, sada je to savremeno preduzeće koje nudi nove usluge.

– Najbolji primer kakva je razlika između tadašnjeg i sadašnjeg odnosa prema poslu je JKP „Gradske pijace”. Ovo predizeće je 2013. godine proizvelo dobit od svega milion dinara da bi se samo za tri meseca, uspostavljanjem novog rukovodstva, dobit povećala za skoro 50 puta, a 2016. godine dobit se povećala preko 200 puta – rekao je Milosavljević.

JKP „Beograd-put” je, kako je naveo, bilo pod potpunim kolapsom, gubitak je bio preko milijardu dinara, a sada ima dobit od preko pola milijarde dinara, „Zelenilo – Beograd” je 2013. imalo dobit od 37 miliona, a 2016. više od 50 miliona dinara, JP „Ada Ciganlija” je 2013, uz subvencije grada, imalo gubitak od skoro četiri miliona dinara, 2016. godine bez subvencija prave dobit od oko šest miliona dinara.

– JKP „Parking servis” je 2103. godine imalo dobit od 49 miliona, a 2106. godine 202 miliona dinara. To pokazuje kako može da se posluje ako se odgovorno ponaša – rekao je Milosavljavić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je pokazao da gradska preduzeća mogu da budu i te kako profitabilna, da budu investitori i da profitom doprinose kvalitetu života svih građana, jer 85 odsto tog profita ide u budžet grada.

On je podsetio da se Grad Beograd potrudio da novogodišnji praznici budu čarobni i obezbedio veliki broj programa na trgovima i ulicama za građane i goste naše prestonice i pozvao sve da posete neki od programa i uživaju u „Beoradskoj zimi”.

Preporuka

Prva beogradska liga grupa C, rezultati šestog prolećnog kola

Odigrane su utakmice, šestog prolenog kola u okviru Prve beogradske lige grupa C. Rezultati: oloRezultati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *