nedelja , 24 септембра 2023
Početna / Vesti / Veća nadležnost lokalnih samouprava za investicije

Veća nadležnost lokalnih samouprava za investicije

Grad Beograd i Vlada Republike Srbije napravili su plan da se urade „lične karte” svih prigradskih opština, kako bi se privukli novi investitori koji bi ulagali u te delove Beograda, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je, gostujući na Studiju B, precizirao da je za investitore veoma važno da znaju sa kakvim kapacitetima prigradske opštine raspolažu, gde postoji prazna hala i slično.

– To ćemo uraditi sa svim prigradskim opštinama, sa osnovnim ciljem da se zaposli što veći broj ljudi. Planirana je i izmena Statuta Grada Beograda, kako bi se ovim opštinama vratile nadležnosti da izdaju dozvole za objekte od tri do pet hiljada kvadrata, kao i da rade legalizaciju do osamsto kvadrata i da sami donose planove detaljne regulacije. To je način da one same brže izlaze u susret investitorima – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da su ove nadležnosti nepravedno oduzete opštinama tokom prethodne vlasti, čime je čitav proces centralizovan i umnogome otežan.

– Da bi se ljudima olakšalo, ideja je da opštine čak i u mesnim zajednicama otvore kancelarije za legalizaciju – najavio je Vesić.

On je podsetio da je zahvaljujući „Meiti”, u Obrenovcu zaposleno oko 2.300 ljudi, a kada se završi nova fabrika u maju naredne godine, radiće 3.500 ljudi. Uvešće se autobuske linije prema Barajevu i Lazarevcu, kako bi ljudi iz ovih opština mogli da rade u ovoj fabrici jer nema dovoljno radne snage u samom Obrenovcu, dodao je Vesić.

Lazarevac je uspeo da obezbedi nova radna mesta, prevashodno za žene, zahvaljujući investiciji na prostoru fabrike „Beko”, tako da su ove dve prigradske opštine primer za ostale. Akcenat će u narednom periodu, poručio je Vesić, biti na investitorima koji zapošljavaju žene.

Preporuka

IN MEMORIAM: Petar Jurić

Iznenada, u 53-oj godini života, preminuo je Petar Jurić. Nekada je nastupao za mladje kategorije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *