sreda , 24 априла 2024
Početna / Vesti / Vrtići u Beogradu spremni za prijem najmladjih

Vrtići u Beogradu spremni za prijem najmladjih

Beogradski vrtići su spremni za otvaranje i povratak dece će biti moguć onog trenutka kada struka, odnosno epidemiolozi procene da je vreme za to, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Kada procene da je povratak dece u kolektiv potpuno bezbedan i za decu i za zaposlene u predškolskim ustanovama, Grad Beograd će preporuku istog časa sprovesti i u roku od 24 časa otvoriti vrtiće – rekao je Gak gostujući u „Beogradskoj hronici”.

On je istako da je period borbe sa virusom korona, koji je iza nas pokazao da su sve mere bile opravdane, pravovremene i da su dale dobre rezultate, te da nema razloga da se i u donošenju odluke da se vrtići ponovo otvore ne poštuje mišljenje struke.

Gak je rekao da su zaposleni u predškolskim ustanovama angažovani na drugim poslovima dok vrtići ne rade – u Ministratsvu unutrašnjih poslova, kliničkim i opštinskim centrima, te da će svakakao svi pre povratka u vrtiće proći neopphodne kontrole.

– Nema mesta nestrpljenju, moramo da slušamo struku, da se ponašamo odgovorno i da se vodimo preporukama – rekao je Gak.

On je istakao i da za sada nema potrebe za otvaranjem SOS vrtića za decu čija su oba roditelja zaražena virusom a o njima nema ko da brine, ali da je, kako je rekao, Grad Beograd spreman da sprovede svaku meru koju struka i Vlada Republike Srbije nalože.

Gak je kazao i da rebalans budžeta Grada Beograda nije uticao na aktivne projekte u obrazovnim ustanovama.

– Sve započete investicije se realizuju i njihova vrednost je oko 900 miliona dinara. Izmena je samo u tome da će za nove investicije biti potrebna saglasnost Sekretarijata za finansije – objasnio je Gak.

On je istakao da su ovih dana započeti radovi i na Zemunskoj gimnaziji, da se za četiri vrtića rade projekti i ove godine će započeti izgradnja u Ulici Miloja Zakića na Čukarici, Novogradskoj u Zemunu, na Bežanijskoj kosi i u Obrenovcu.

– To je projekat koji će omogućiti da svih 17 opština dobiju po jedan novi vrtić – rekao je Gak.

On je ocenio i da konkurs za mesto u vrtićima protiče bez problema, te da je do sada stiglo oko 12.000 prijava, ali i da očekuje da u septembru nema liste čekanja za decu koja su u prioritetu.

– Sve što smo radili do sada daje rezultat. Grad Beograd sada ima 73 odsto dece u vrtićima – zaključio je Gak.

Preporuka

Raspisan konkurs za subvencionisanje traktora i priključnih mašina

Gradski sekretarijat za poljoprivredu grada Beograda, raspisao je konkurs za kupovinu traktora i priključnih mašina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *