petak , 26 априла 2024
Početna / Vesti / Malo sreće i za nesretnike

Malo sreće i za nesretnike

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uručili su danas ugovore o dodeli 49 montažnih kuća za izbegla lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja žive na teritoriji Beograda, u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Gradonačelnik je, u Svečanoj sali Starog dvora, istakao da se sada ispravlja velika nepravda prema izbeglim licima, koja traje više od dve decenije. On je najavio da će montažne kuće biti završene do kraja godine i ukazao da je ovaj projekat zbrinjavanja izbeglica jedan od najvećih uspeha ove gradske administracije.

– Grad Beograd se prvi put bavi pitanjem zbrinjavanja izbeglih lica na način na koji i treba da se bavi, a sve u okviru velikog projekta koji zajedno sprovodimo sa Vladom Srbije, s ciljem da svi izbegli iz bivših jugoslovenskih republika dobiju krov nad glavom – ukazao je Mali.

On je najavio da će u te svrhe tokom leta biti položen kamen temeljac u naselju Kamendin za 275 stanova, dok se već gradi 235 stanova u naselju Ovča.

Takođe, 303 porodice dobile su građevinski materijal da podignu svoje kuće, kao i 69 lica seoska domaćinstva, naveo je gradonačelnik.

Dačić je podsetio da je reč o regionalnom stambenom programu koji je dogovoren u Sarajevu i koji već ima punu primenu po celoj Srbiji. Program, prema njegovim rečima, treba da u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i Srbiji reši pitanje izbeglih lica – da se reše svi slučajevi i zatvori to pitanje.

On je istakao da se ne radi o kreditnim sredstvima, već o bespovratnim donacijama (Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i drugih zemalja EU) i da će izgrađeni objekti ostati našoj zemlji, onima koji će to dobiti. Takođe je naglasio da ovaj program nema veze sa migrantskom krizom.

Dodela ugovora za 49 montažnih kuća rešava se u okviru Trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa koji se odnosi samo na izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na teritoriji Beograda, vrednim blizu 14 miliona evra, kojim je predviđeno da 656 porodica reši svoje stambeno pitanje.

Događaju su prisustvovali v.d. gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *