subota , 27 априла 2024
Početna / Vesti / Komarci u Beogradu zaraženi virusom Zapadnog Nila

Komarci u Beogradu zaraženi virusom Zapadnog Nila

U Zavodu za biocide kažu da su zaraženi komarci registrovani na nekoliko lokacija u Beogradu, dok u Sektoru za ekologiju tvrde da ni u jednoj od postavljenih klopki nije otkriven komarac sa ovim virusom.
Kao da nam nije dosta virusa. Osim kovida 19 koji kao mač „visi nad glavom” celom svetu, ovih dana se kod nas govori i o komarcima kod kojih je registrovan virus Zapadnog Nila. Kod ljudi on može da izazove tegobe poput groznice, povraćanja, mučnine, glavobolje… a u pojedinim slučajevima upalu mozga ili moždanica i kičmene moždine. Stručnjaci iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kažu da su komarci zaraženi virusom registrovani na nekoliko lokacija u gradu, dok stručnjaci Sektora za ekologiju JKP „Gradska čistoća” tvrde da ni u jednoj od klopki koje su oni postavili nije otkriven zaražen komarac. U svakom slučaju, zbog povećanja brojnosti ovih krvopija u Beogradu, sledeće nedelje bi trebalo da bude organizovano i zaprašivanje iz vazduha.

– Virus Zapadnog Nila je konstatovan u dvadesetak uzoraka na teritoriji Beograda, kao i u Zrenjaninu, Subotici, Somboru, Pančevu i Kraljevu. U Beogradu je registrovan u komarcima uhvaćenim u Banjičkoj šumi i na groblju, u sportskom centru Surčin, spomen-parku Jajinci, na Zemunskom, Žarkovačkom, Topčiderskom groblju, groblju Mali zbeg i na Lešću. Kao i proteklih godina, virus je konstatovan i na levoj obali Dunava (Kotež, Krnjača). Od urbanih sredina, opasni komarci nađeni su na Labudovom i Julinom brdu, kod Kule Nebojša i Marine „Dorćol” i u Botaničkoj bašti. Broj uzoraka nije povećan u odnosu na prošlu godinu. Obični komarac Culex pipiens je dominantan u uzorku (više od 88 odsto) i samo kod njega je konstatovano prisustvo virusa – rekli su u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Zbog povećanja brojnosti krvopija, sledeće nedelje biće podignuta i avijacija
Sugrađani svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000807 ili elektronskom poštom na adresu ekologija@gradskacistoca.rs
S druge strane, u JKP „Gradska čistoća” – Sektoru za ekologiju koji je od januara zadužen za praćenje i uništavanje komaraca na otvorenom, a čiji je deo zaposlenih do prošle godine radio u Zavodu za biocide, tvrde da nema komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila.

– Ovih dana brojnost komaraca je povećana i u klopkama koje smo postavili na više lokacija u gradu. U njima se nalazi od 100 do 150 komaraca. Izolovani su takozvani šumski i kućni komarci. Virus uglavnom prenose kućni komarci, ali ni kod jednog testiranog nije registrovan virus. Na osnovu dosadašnje prakse ovaj virus se kod kućnog komarca javlja krajem jula i početkom avgusta kada je toplije vreme – izričiti su u Sektoru.

Oni ističu da su potrebni određeni uslovi da bi se virus Zapadnog Nila aktivirao kod komaraca. Trebalo bi, kažu, da temperatura pet dana u kontinuitetu bude oko 30 stepeni Celzijusa što u protekla dva meseca nije bio slučaj u Beogradu.

– Ukoliko virus Zapadnog Nila bude izolovan u komarcima koje analizira naša referentna laboratorija, javnost će odmah biti obaveštena. „Čistoća” je po osnovu ugovora sa gradom ovlašćena da sprovodi monitoring populacije komaraca na teritoriji Beograda i to radi postavljajući klopke za komarce, svakodnevno, u proseku na 16 različitih lokacija. U okviru monitoringa rade se analize komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila i parazita izazivača malarije, kao i bakterija leptospire i borelije koje se pojavljuju u uzorcima krpelja i glodara. Inače, laboratorija u okviru Sektora ekologije i unapređenja životne sredine radi PSR testiranje komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila metodom „in haus” – navode iz „Čistoće”.

Oni kažu da su na osnovu praćenja komaraca na svim opštinama i dojave sugrađana utvrdili da je broj povećan, ali i da za to postoji objašnjenje.

– Porast broja komaraca registrovan je na više lokacija u gradu i to je rezultat aktivacije takozvanog šumskog komarca. Do sada su preduzete sve mere za suzbijanje komaraca i to na vreme. Rezultati su bili dobri, ali zbog nestabilnih vremenskih prilika i padavina šumski komarci su se aktivirali i „prepleli” sa kućnim komarcima što inače nije uobičajeno – kažu u Sektoru za ekologiju.

Klopke za komarce koje postavljaju i Zavod i Sektor za ekologiju nalaze se na sličnim lokacijama, ali ne baš i na istim.

Zbog povećanog broja komaraca, ali i da bi se sprečila moguća pojava zaraženih komaraca, što se očekuje početkom avgusta, odlučeno je da se u toku sledeće nedelje podigne privredna avijacija, navode u „Gradskoj čistoći”. Avioni će prskati komarce nad površinama koje nisu naseljene, a to podrazumeva priobalje reka i velika zelena prostranstva.

Virus može da izazove i ozbiljne zdravstvene probleme

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca, a simptomi bolesti nastaju od tri do 14 dana posle uboda.

Kod oko 80 odsto zaraženih osoba infekcija protiče asimptomatski. Oko 20 odsto inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka. Pomenuti simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja.

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Tada u kliničkoj slici, osim groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.

Osetljivost na infekciju je opšta, ali osobe starije od 50 godina imaju veći rizik za nastanak neuroinvazivnog oblika bolesti. Infekcija dovodi do stvaranja imuniteta.

 

Izvor: Politika.rs

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *