ponedeljak , 29 априла 2024
Početna / Ostalo / Pripreme za dolazak proleća

Pripreme za dolazak proleća

Zaposleni u JKP „Zelenilo – Beograd” uveliko koriste početak toplijeg vremena bez padavina kako bi zelene površine grada pripremili za dolazak proleća. Tako će Kalemegdan, jedan od najposećenijih parkova u Beogradu, ove sezone biti bogatiji za nove vrste drveća, jer je danas započeta sadnja školovanih sadnica visokih lišćara u ovom parku.

U toku današnjeg dana, radnici „Zelenila” zasadili su 26 stabala na prostoru Malog Kalemegdana i Gornjeg grada u parku Kalemegdan. Slobodne zelene površine bogatije su za novih 13 stabala javora, 15 stabala paulovnije i osam stabala crvenog hrasta. Uz radove na sadnji stabala vrše se i ostali poslovi na prolećnom uređenju parka Kalemegdan, kao što su grabuljanje travnjaka, riljanje i orezivanje šiblja i odgrtanje ruža. U toku sledeće nedelje u ovom parku biće zasađeno još novih 50 stabala, i to deset stabala divljeg kestena, pet stabala koprivića, 15 stabala vrste likvidambar, pet stabala lalinog drveta i 15 lipa.

I u ostalim parkovima u centralnom gradskom jezgru planira se sadnja novih stabala. U Pančićevom parku biće zasađeno 13 školovanih sadnica visokih lišćara, a u Parku vojske planirana je sadnja veoma dekorativne vrste – magnolije. U toku proleća Vlajkovićev park, park Proleće i Kalemegdan ulepšaće još 75 novih stabala. Sve sadnice su školovane i visokog kvaliteta.

Na prostoru Kalemegdana ima ukupno 3.424 stabla, većinom lišćara, kojih ima osamdeset različitih vrsta. Žbunastih vrsta ima oko 16.000 primeraka, a cveće zauzima oko 2.000 kvadrata.

Park Kalemegdan je svakako jedan od omiljenih parkova u Beogradu. Prostire se na površini od oko 53 hektara, najlepše je mesto za šetnju, odmor i razonodu i sastoji se od Velikog i Malog Kalemegdana, Gornjeg i Donjeg grada. Smešten je oko Beogradske tvrđave, najstarijeg kulturno-istorijskog dobra Beograda. To je najstariji gradski park, koji je do danas sačuvao svoje osnovne oblike. Nastao je pre više od jednog veka, sedamdesetih godina 19. veka.

Preporuka

Prolećni bazar u Mladenovcu

Danas je u Gradskom parku u Mladenovcu u organizaciji GO Mladenovac održana manifestacija Prolećni bazar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *