utorak , 19 марта 2024
Početna / Kultura i obrazovanje / Dečija velika igra

Dečija velika igra

Beogradski festival igre, 14. po redu, održaće se od 24. marta do 11. aprila u našem glavnom gradu pod sloganom „Velika igra”, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine. Kako je precizirala gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, zbog velikog interesovanja domaće i strane publike, Grad Beograd prvi put organizuje prenos svečanog otvaranja na Trgu republike 24. marta u 20 časova, zahvaljujući tehničkoj podršci RTS-a i kompanije VIP.

– Novom praksom Beograd se ugleda na svetske prestonice. Savremenu umetnost treba na ovaj način popularizovati i učiniti je dostupnom svima. Festival je jedan od najboljih svetskih festivala umetničke igre i zbog toga ima nemerljiv značaj za pozicioniranje Beograda na kulturnoj mapi sveta. Poslednjih godina pridobio je brojnu publiku i umetničku elitu iz čitavog sveta – rekla je Ivona Jevtić.

Ona je poručila da će Grad Beograd nastaviti da podržava festival kao jednu od najvrednijih manifestacija kulture i da iz godine u godinu unosi novitete. Pozvala je sve ljubitelje plesa da uživaju u vrhunskoj umetnosti.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković naglasila je da je festival još jedna prilika da se ukaže na važnost i lepotu igre. Impresivan program omogućiće da se Beograd i naša zemlja nađu u centru evropske i svetske umetničke scene, te da će Beograd u svet poslati sliku posebne umetničke energije, istakla je Maja Gojković.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung precizirala je da će nastupiti petnaest plesnih kompanija, i to iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Francuske, Italije, Finske, Hrvatske, Velike Britanije, Švajcarske i Letonije. Očekuje nas dvadeset večeri „velike igre” u Beogradu i dve u Novom Sadu, za šta je zaslužno dvadeset koreografa, a procenjuje se da će se u pozorišnim salama naći 23 hiljade gledalaca. Koreografi su velike zvezde, a njihove različitosti diktiraju trendove i pomeraju granice pozorišne stvarnosti – „od mašte i izazova do magije i pune slobode”, naglasila je Aja Jung.

Na konferenciji za novinare obratili su se i ambasadori zemalja učesnica na festivalu.

Preporuka

Omladinac R – Mladost B 6:3, golovi i šanse

Domaći Omladinac iz Rajkovca pobedio je ekipu Mladosti iz Begaljijce, rezultatom 6:3, strelci su bili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *