utorak , 19 марта 2024
Početna / Ostalo / Prihod 50 puta veći od ulaganja

Prihod 50 puta veći od ulaganja

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Beogradska zima”, koja je održana od 15. decembra do 15. februara, i gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je Grad Beograd objavio zvanični izveštaj o strukturi troškova ove manifestacije.

Kako je naglasio, u izveštaju koji je usvojio Organizacioni odbpor manifestacije stoji da je grad za organizaciju svih programa tokom dva meseca potrošio 49.904.439 dinara, odnosno nešto više od 400.000 evra.

– Istovremeno, Grad Beograd je u sektoru turizma i usluga zaradio oko 21 milion evra (oko 2,5 milijardi dinara) više nego u periodu decembar 2015 – januar 2016. U ovu zaradu nije uračunat procenat povećanja naplate poreza na dodatnu vrednost, s obzirom na povećanu potrošnju roba i usluga tokom novogodišnjih praznika. To znači da je Beograd prihodovao 50 puta više nego što je uložio u ovu manifestaciju – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, na osnovu statističkih podataka Turističke organizacije Beograda, u decembru 2016. godine zabeležen je rast dolazaka stranih gostiju od 14 procenata (20.000 noćenja stranih gostiju), odnosno za 19 odsto više u odnosu na decembar 2015. godine. U januaru 2017. godine zabeležen je rast stranih gostiju za devet procenata. Ovde treba imati u vidu da je u danima pred Novu godinu i u prvim danima 2017. godine zauzeće smeštajnih kapaciteta u Beogradu bilo gotovo potpuno. Kada se govori o dolasku turista, ne treba zanemariti da se govori samo o zvaničnim gostima, koji su bili smešteni u zvaničnim turističkim kapacitetima, a da veliki broj gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije boravi kod prijatelja i rođaka i oni nisu obuhvaćeni zvaničnom statistikom.

– Ovi podaci jasno potvrđuju opredeljenje grada da se doček Nove godine, koji je jedna od najvažnijih turističkih manifestacija, organizuje svake godine na ovakav način jer se time obezbeđuju mnogo veći prihodi za grad, promoviše se Beograd kao turistička destinacija, što je važno budući da je turizam u Beogradu jedna od naših najvažnijih privrednih grana i šalje se pozitivna slika u svet o našem gradu i Srbiji. Upravo zbog toga, pripreme za organizaciju ovogodišnje „Beogradske zime” počeće već narednih nedelja – rekao je Vesić i zahvalio svim gradskim institucijama, donatorima, a posebno kompanijama „Er Srbija” i „Beograd na vodi”, svim učesnicima u programu, kao i stotinama ljudi koji su dva meseca predano radili da se organizuje više od 200 različitih manifestacija kojima su obradovani Beograđani i njihovi gosti.
Struktura troškova manifestacije „Beogradska zima”:
Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karadžić” je za realizaciju manifestacije „Trg bajki” od 15. decembra do 15. januara iz gradskog budžeta ukupno potrošila 1.300.000 dinara. Ova sredstva su utrošena za angažman glumaca i reditelja, animatora, žonglera, klovnova, mađioničara, tehničara, tonaca, fotografa, izgradnju privremenih objekata i njihovo kasnije demontiranje.
U okviru „Trga bajki” realizovano je:

– 30 predstava bajki,
– 16 čitanja bajki i pesama,
– tri opere za decu,
– 19 lutkarskih predstava,
– 45 radionica za decu, četiri društvene igre,
– 10 predstava „Maksina laboratorija”
– 12 društveno odgovornih aktivnosti.

Ukupan broj posetilaca bio je oko 35.000.

Dečji kulturni centar Beograd je za učešće u manifestaciji „Dečja Nova godina” od 16. do 30. decembra ukupno potrošio 5.010.145 dinara iz gradskog budžeta. Sredstva su utrošena za realizaciju 39 programa na Beogradskom sajmu, od čega je bilo:

– 11 pozorišnih predstava za decu,
– 18 muzičko-scenskih programa,
– osam gala novogodišnjih programa,
– dva ekskluzivna programa „Novogodišnji koncert deci na dar” i više desetina kreativnih radionica za decu.

Sekretarijat za opšte poslove Grada Beograda je u okviru pratećih troškova manifestacije „Beogradska zima” uplatio ukupno 4.311.991 dinar za troškove električne energije svih programa, usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja i protivpožarne zaštite.

Turistička organizacija Beograda je za potrebe manifestacija „Ulica otvorenog srca”, Pravoslavna Nova godina, dočeka Nove godine i programa u okviru „Trga bajki” potrošila ukupno 3.072.760 dinara iz gradskog budžeta, i to:

– za „Ulicu otvorenog srca” – 1.443.000 dinara,
– Doček Nove godine – 829.760 dinara,
– Pravoslavnu Novu godinu – 800.000 dinara.

Ustanova kulture „Centar beogradskih festivala” je u realizaciji manifestacije „Beogradska zima” ukupno potrošila 36.209.543 dinara za troškove klizališta i novogodišnjih koncerata i to:

– „Bijelo dugme” – 8.153.224 dinara,
– „Bajaga i instruktori” – 5.451.600 dinara,
– Aca Lukas – 2.728.000 dinara,
– „Plavi orkestar” – 2.355.077 dinara,
– honorari – 1.863.256 dinara (1,6 miliona umetnicima angažovanim na klizaštu),
– tehnika – 10.941.949 dinara (zakup klizališta, prateća oprema, grejanje bine i bekstejdževa, zakup prostora za probe itd),
– marketinške usluge – 2.540.415 dinara,
– ostali troškovi – 1.490.138 dinara (troškovi Hitne pomoći, plaćanja autorskih prava SOKOJ-u, troškovi osiguranja, ketering i drugo).

Bina na kojoj su se održavali novogodišnji koncerti je donacija sponzora „Er Srbija”, a koncert koji je održan 29. decembra, uključujući i sve troškove njegovog održavanja i sve druge aktivnosti duž Sava promenade, donacija su preduzeća „Beograd na vodi”.

Preporuka

Kulturni program povodom manifestacije Slavski kolač

U Domu kulture u Vlaški, održan je kulturni program, a povod je manifestacija Slavski kolač, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *